VPN — що це таке, як розшифровується та коли краще використовувати?

02.08.2022

Під VPN-підключенням (Virtual Private Network або віртуальна приватна мережа) маються на увазі технології, що дозволяють забезпечити вашому пристрою (ПК, ноутбук, смартфон, планшет) одне або кілька мережевих з’єднань поверх Інтернету. Таким чином, VPN-з’єднання дозволяє користувачеві захистити трафік від цензури, стороннього втручання та відстеження.

Як працює VPN?

Для кращого розуміння специфіки роботи віртуальної приватної мережі, розглянемо роботу інтернет-з’єднання з нею та без неї.

Без VPN

Переходячи на сайт без VPN, користувач підключається до нього через свого інтернет-провайдера. Останній надає вам унікальну IP-адресу, яка використовується для ідентифікації користувача на сайті. Оскільки провайдер обробляє та перенаправляє весь трафік, це дозволяє йому легко ідентифікувати усі ваші дії онлайн.

З VPN

Використання VPN-клієнта або програми при підключенні до Інтернету утворює між пристроєм і сервером безпечне з’єднання. Ось основні переваги використання віртуальної приватної мережі:

  1. Зміна розташування. Використання VPN допоможе змінити IP-адресу — унікальний номер, за яким можна легко ідентифікувати вашу особу та місце, де ви зараз перебуваєте. За допомогою нової IP-адреси ви можете користуватися Інтернетом, ніби ви знаходитесь у будь-якій іншій точці світу, в якій VPN-сервіс має сервери.
  2. Захист конфіденційності. Зміна IP-адреси за допомогою VPN захищає особистість користувача від сайтів, програм і сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії. Крім того, хороші VPN-сервіси не дозволяють вашому інтернет-провайдеру, оператору мобільного зв’язку та іншим стороннім особам отримати доступ до вашого трафіку. Це можливо завдяки надійному шифруванню.
  3. Підвищення безпеки. Використання VPN захищає вас від багатьох форм злому, включаючи атаки через посередника (проксі-сервер), підроблені мережі Wi-Fi та сніфінг пакетів.
  4. Доступ до вебсайтів. Якщо ви знаходитесь в країнах, де обмежується доступ до Instagram, Google, Вікіпедії, YouTube, Facebook, Snapchat, Skype або інших сайтів і сервісів (наприклад, Китай), підключення до VPN дозволить вільно ними користуватися.

VPN-протоколи

У поняття VPN-протоколів включені методи, за допомогою яких пристрій підключається до сервера віртуальної приватної мережі. Деякі протоколи забезпечують високу швидкість, деякі підвищують безпеку, а деякі просто краще працюють за певних мережевих умов.

Нині популярні у використанні такі VPN-протоколи:

  • -OpenVPN;
  • -IKEv2;
  • -L2TP/IPsec;
  • -PPTP;
  • -WireGuard;
  • -SSTP.

Типи VPN

Різновидів використання віртуальної приватної мережі кілька та кожен з них має свої нюанси.

Комерційна VPN

VPN для особистого використання чи споживчою віртуальною приватною мережею називають сервіс, який надається окремим користувачам безплатно або за окрему плату.

Корпоративна VPN

VPN для корпоративного використання чи віртуальна приватна мережа для бізнесу дозволяє віддаленим співробітникам організації безпечно підключатися до Інтернету, якби вони були фізично присутніми в офісі. Ключова відмінність комерційної та корпоративної VPN полягає у захисті конфіденційності компанії, а не окремих користувачів.

Самостійно налаштована VPN

Деякі вважають за краще самим налаштовувати віртуальні приватні мережі за допомогою власного обладнання. Але самостійно налаштовані VPN-мережі не забезпечують такий самий захист і наявність серверів у різних країнах, не кажучи вже про інші переваги, що пропонуються комерційними VPN.

Коли варто використовувати VPN?

Якщо вам важлива конфіденційність, використовуйте клієнт віртуальної приватної мережі при кожному підключенні до Інтернету. VPN-програма працює у фоновому режимі на пристрої, тому вона не заважатиме вам шукати інформацію в Інтернеті, дивитися потоковий контент і використовувати інші програми. І ви будете спокійні, знаючи, що ваша конфіденційність надійно захищена.

Ось найпоширеніші ситуації, де використання віртуальної приватної мережі є просто необхідністю:

  1. Під час здійснення онлайн-покупок. Деякі інтернет-магазини показують різні ціни для людей у ​​різних країнах. За допомогою VPN ви можете знайти найкращі пропозиції у світі, незалежно від того, звідки ви здійснюєте покупки.
  2. Під час обміну файлами. Загальний доступ до файлів P2P зазвичай означає, що інші люди бачать вашу IP-адресу та, можливо, відстежують ваші завантаження. VPN зберігає вашу IP-адресу в таємниці, дозволяючи вам завантажувати файли з більшою анонімністю.
  3. Під час гри в онлайн-ігри. Використання віртуальної приватної мережі дозволяє розблокувати ігри, карти, скіни та інші доповнення, доступ до яких може бути обмежений у вашій мережі. VPN також захищає вас від DDoS-атак, зменшує пінг і загальну затримку.
  4. У громадських мережах Wi-Fi. Коли ви під’єднуєтеся до публічних мереж Wi-Fi (у кафе, аеропортах і парках), особисті дані стають вразливими. Підключення пристроїв до VPN захистить важливу інформацію кожного користувача.
  5. Під час перегляду онлайн ТБ і фільмів. Використання віртуальної приватної мережі дозволяє дивитися фільми та телеканали за допомогою таких стрімінгових сервісів, як Netflix, Hulu, Amazon та HBO без обмежень швидкості вашим інтернет-провайдером або оператором місцевої мережі Wi-Fi.
  6. Під час мандрівок. VPN дозволяє користуватися Інтернетом так, ніби ви знаходитесь вдома, незалежно від того, як далеко ви поїхали.