Домашній інтернет в Одесі. Як краще підключити

06.07.2022

Важко уявити сучасний будинок без доступу до Інтернету. Проте з питанням підключення домашньої мережі регулярно стикаються під час переїзду або зміни постачальника послуги. У цій статті ми розповімо, як краще підключити домашній інтернет і на що потрібно звернути увагу, вибираючи нового провайдера.

 

 

Способи підключення домашнього інтернету

 

Якщо не брати до уваги застарілу технологію підключення мережі телефонним кабелем, в Україні використовують три найпоширеніші способи підключення інтернету для дому: супутниковий зв’язок, інтернет від оператора мобільного зв’язку та виділена лінія по магістральній лінії зв’язку.

Домашній інтернет через супутникове підключення використовують у віддалених від міста локаціях, куди складно прокласти фізичну лінію та де не ловить мобільний зв’язок. Наприклад, у селах чи хуторах. Вартість підключення – від двох до трьох тисяч гривень, а абонентська плата за мінімальної швидкості з’єднання (2-3 Мбіт/с) – від 500 гривень. Це найдорожчий спосіб підключення домашнього інтернету, причому максимальна швидкість з’єднання не перевищує 20 Мбіт/с. Тож супутникове підключення використовують рідко.

Доступ до Інтернету через мережу мобільного оператора використовують для місць, де немає можливості прокласти виділену лінію, або де доступ до глобальної мережі потрібен на короткий час. Для цього користувачеві потрібен 3G/4G-модем і SIM-картка із передплаченою послугою. Зазвичай підключення безкоштовне, але вимагає щомісячної оплати. При цьому оплачується певна кількість ГБ, які абонент може використовувати протягом місяця.

Існують “безлімітні” пакети. Однак такі пропозиції можуть бути з каверзою: після використання певної кількості гігабайтів на максимальній швидкості (до 10 Мбіт/с) користувачу продовжують надавати доступ до інтернету, але вже на мінімальній швидкості.

У будинках українців домашній інтернет найчастіше підключений за виділеною лінією — через кручені пари або оптоволокно. Послуга надається без обмеження щодо використання трафіку та на максимальній швидкості. Це найдоступніший і найдешевший інтернет, який може підключити міський житель. На прикладі цього методу розповімо про те, як краще підключити домашній інтернет.

 

 

З чого почати

 

Підключення домашнього інтернету починається з вибору провайдера. На ринку українських телекомунікаційних послуг працюють десятки операторів, тож перед підключенням рекомендуємо ознайомитись з умовами надання сервісу кожного з них.

 

 

Покриття мережі

 

Насамперед потенційному абоненту потрібно дізнатися, чи є послуга для його будинку. Для цього необхідно зайти на офіційний сайт провайдера та ознайомитись із переліком підключених адрес. Якщо ваш будинок є у списку покриття, то можна переходити до наступного кроку вивчення тарифних планів.

 

 

Тарифи

 

Хороші інтернет-провайдери, як правило, пропонують кілька тарифних планів. Наприклад, для користувачів, яким Інтернет потрібен лише для перегляду веб-сторінок або пошуку інформації, пропонують базовий пакет зі швидкістю з’єднання до 50 Мбіт/с при мінімальній ціні. Тим, кому потрібний високошвидкісний доступ (до 1 Гбіт/с), хороший оператор пропонує провести оптоволокно. Відповідно, вартість такої послуги буде дорожчою.

 

 

Телебачення

 

Якщо ви вибираєте постачальника інтернету, рекомендуємо звернути увагу на операторів, які пропонують послугу IPTV — інтерактивного телебачення, що працює через Інтернет-з’єднання.

Інтернет із цією послугою оплачується як окремий тарифний план. Його вартість залежить від кількості каналів, які вибирає клієнт. Базові пакети складаються з мінімального набору, як правило, це регіональні та національні ТВ-канали HD-якості. До преміум-пакету можуть входити сотні каналів — міжнародні, тематичні та навіть контент для дорослих.

Рекомендуємо вибирати операторів, які разом із послугою IPTV дають доступ до послуги VoD (відео на запит). Завдяки цій опції клієнт може вибирати фільми, тв-шоу та записані телепередачі з архіву провайдера.

 

 

Додаткові послуги

 

Використання інтернет-інфраструктури періодично супроводжується різними поломками на стороні клієнта, а іноді користувачам потрібне додаткове налаштування обладнання. Тому рекомендуємо звернути увагу на можливість отримання додаткових послуг від фахівців оператора. Наприклад, за додаткову доплату Infomir може замінити зношений роз’єм підключення до інтернету, вмонтувати розетку для підключення кабелю, налаштувати роутер абонента, провести діагностику домашньої мережі користувача, під’єднати ТВ-приставку та відремонтувати пошкоджений кабель у приміщенні клієнта. Докладніший перелік додаткових послуг можна переглянути на сайті оператора.

 

 

Заявка

 

Після вибору відповідного оператора залишається фінальний крок підключення домашнього інтернету – подання заявки. Це можна зробити у спеціальній формі зворотного зв’язку на сайті провайдера, телефоном або особисто відвідавши абонентський відділ постачальника послуги. Після того, як оператор прийме заявку, він погодить з клієнтом дату та час підключення. Залишиться лише дочекатися майстра та надати йому доступ до приміщення, до якого планується завести інтернет-кабель.

 

 

Що потрібно від клієнта

 

Щоб користувач отримав доступ до інтернету, йому потрібний кінцевий пристрій. Це обладнання призначене для перетворення запитів від користувача та їх передачі лінією зв’язку. Як правило, для цього використовують роутер. Абонент повинен вибрати та придбати такий девайс самостійно. Про те, як це зробити, ви можете прочитати в нашій статті “Як вибрати Wi-Fi роутер для дому”.

Якщо користувач не планує підключати до інтернету більше одного девайса, то для підключення достатньо мати комп’ютер із мережевою картою або ноутбук.

 

 

Сьогодні сам процес підключення домашнього інтернету відбувається швидко та займає не більше двох-трьох годин. Однак користувачеві варто уважно та відповідально до нього підготуватися: вибрати оператора, тарифний план та кінцеве обладнання.