Як захистити свою Wi-Fi-мережу від сторонніх

05.08.2022

Безпека та якість інтернет-з’єднання, а також конфіденційність обміну даними – найважливіший запит будь-якого користувача мережі. Підключаючи домашню або офісну Wi-Fi-мережу, багато хто замислюється над тим, як захистити її від стороннього втручання. У цій статті ми розповімо про те, які заходи необхідно вжити, щоб домашня мережа та дані користувача залишалися в безпеці.

 

Навіщо потрібний захист Wi-Fi-мережі

Погано захищена мережа може призвести до багатьох негативних ситуацій. Наприклад, до вашого Wi-Fi можуть підключитися сусіди та використовувати його для роботи з торрент-сервісами або перегляду онлайн-контенту у високій якості. В цьому випадку навіть при дуже високій швидкості з’єднання навантаження на вашу мережу зросте і користуватися нею буде складніше. Однак, це не найгірше, що може статися.

Більш небезпечна ситуація виникне, якщо до вашої мережі підключаться зловмисники, щоб отримати доступ до конфіденційних даних. При слабкому захисті Wi-Fi вони зможуть читати ваші листування, спостерігати за вашими діями в мережі, дізнаватися про паролі доступу до особистих кабінетів і навіть банківських даних. Щоб уникнути цього, пропонуємо використовувати методи захисту, наведені нижче.

 

Заміна стандартних налаштувань

Перш ніж почати використовувати роутер із коробки, необхідно змінити стандартні заводські налаштування. Перш за все, потрібно перейменувати назву (SSID) роутера або точки доступу. Це можна зробити через меню налаштування роутера. Для цього необхідно підключити комп’ютер або мобільний пристрій до нового маршрутизатора. Потім ввести в адресному рядку браузера вашого ПК або смартфона IP-адресу роутера -192.168.0.1 або 192.168.1.1 (залежить від марки та моделі пристрою) і перейти на цю адресу. У браузері з’явиться діалогове вікно, яке запропонує ввести логін та пароль для доступу до девайсу. За замовчуванням це те саме слово «admin».

Коли меню налаштувань стане доступним, у розділі безпеки потрібно змінити пароль доступу до налаштувань. Його краще записати та сховати у надійному місці. Далі потрібно знову зайти в меню налаштувань роутера (вже використовуючи новий пароль) та в налаштуваннях Wi-Fi перейменувати SSID. Можна використовувати будь-яке слово.

Важливо! З метою безпеки не рекомендується використовувати власне ім’я чи номер квартири.

 

Надійний пароль та шифрування

Наступний важливий крок — встановити пароль та спосіб шифрування для доступу до мережі. У роутерах є три методи шифрування: WEP, WPA, WPA2.

WEP (Wired Equivalent Privacy) – застарілий та дуже вразливий спосіб шифрування. Його розробили ще у 1990-х роках. Для злому такого шифрування достатньо кількох хвилин.

WPS (Wi-Fi Protected Setup) – технологія підключення до Wi-Fi-роутера без використання символьного пароля. Щоб підключити пристрій до мережі, потрібно натиснути кнопку, розташовану на корпусі роутера. Цей спосіб також вважається безпечним.

WPA та WPA2 (Wi-Fi Protected Access) — надійніші способи. Ми рекомендуємо використовувати лише їх.

Для встановлення або заміни шифрування необхідно ввести ключ шифрування. Цей ключ є пароль, який користувачі будуть вводити при підключенні до мережі. Найкраще використовувати складні, логічно не пов’язані цифри та символи у різному регістрі (великі чи маленькі літери).

Важливо! Щоб забезпечити надійний захист, відмовтеся від простих ключів. Наприклад, “12345678”, “00000000”, “qwerty”, “11111111” і т.д.

 

Прив’язка до MAC-адреси

Налаштування роутера дозволяють забезпечити доступ до мережі лише для певних MAC-адрес. Ці унікальні ідентифікатори має кожен пристрій, здатний підключатися до мережі через Wi-Fi або через порт Ethernet. Якщо використовувати цей спосіб захисту, то до вашої точки доступу не зможе підключитись жоден пристрій, крім тих, які ви самі схвалили.

Наприклад, в налаштуваннях роутера можна ввести MAC-адреси ноутбука дружини та смартфона дитини. У цьому випадку до роутера зможуть підключитися тільки ці два девайси.

У роутерах є опція і зі зворотним ефектом — можна ввести адресу пристрою, який не зможе підключатися до вашої мережі. Наприклад, ваш сусід забув оплатити свій домашній інтернет та попросив доступ до вашого Wi-Fi на пару годин, щоб закінчити роботу. Через місяць ви можете виявити, що він, як і раніше, користується вашою мережею і перевантажує її своїми завданнями.

Щоб позбутися «небажаного гостя» не обов’язково міняти налаштування роутера або лаятись. Достатньо перевірити журнал активностей маршрутизатора, визначити чужий пристрій та внести його MAC-адресу до «чорного списку».

 

Прихований SSID

У налаштуваннях роутера можна вибрати опцію «Прихований SSID». Після її активації назва вашої мережі перестане висвічуватися під час пошуку доступних поруч мереж. При цьому, всі пристрої, підключені до роутера, працюватимуть як і раніше. При надійному паролі та шифруванні цей спосіб не є обов’язковим, але додатково посилить безпеку вашої мережі.

 

Віддалене адміністрування

У роутерах є корисна функція віддаленого адміністрування. Вона дозволяє керувати та спостерігати за роботою маршрутизатора з будь-якої точки світу. З її допомогою можна перезавантажити роутер, подивитися, які пристрої до нього підключені, та змінювати будь-які налаштування безпеки. Це вразливе місце девайсу. Якщо ви не користуєтеся віддаленим адмініструванням, його краще відключити, щоб не стати жертвою зловмисників.

 

Гостьовий доступ

Додаткова функція, що дозволяє убезпечити ваш роутер, є гостьовий доступ. Її використовують, якщо власник роутера змушений періодично надавати доступ до мережі стороннім. Гостьовий доступ дозволяє створити додаткову мережу зі своїм власним ім’ям і паролем. Підключившись до неї, можна отримати доступ до інтернету, але функції роутера та можливості мережі все одно залишаться під контролем основного користувача.

 

Оновлення прошивки роутера

Будь-яка система має вразливі місця, в тому числі й система роутера. Тому, розробники маршрутизаторів регулярно тестують свій продукт, виявляють помилки та оновлюють патчі безпеки. Користувачам важливо регулярно оновлювати програмне забезпечення (прошивку) роутера. Це убезпечить їхню мережу та особисті дані.

Описані способи захисту допоможуть убезпечити вашу домашню або офісну мережу Wi-Fi. Їх можна використати повним списком або комбінувати деякі з них. Все залежить від того, як добре ви хочете захистити свої дані.