Як вибрати задовільну швидкість інтернету

06.07.2022

 

Перш ніж підключити домашній інтернет, користувачеві потрібно вибрати швидкість з’єднання. Оператори пропонують різні тарифні пакети із різною швидкістю з’єднання. У цій статті ми докладно розповімо, від чого залежить швидкість з’єднання та як правильно вибрати відповідний тарифний план.

 

 

Що таке швидкість інтернету

 

Швидкість інтернет-з’єднання – це основна характеристика домашнього підключення до глобальної мережі. Від неї залежить, який обсяг інформації за одиницю часу абонент отримує на свій пристрій. Ця величина вимірюється у мегабітах за 1 секунду.

Важливо розуміти, що користувач не тільки завантажує інформацію з Інтернету, а й вивантажує її в мережу. Тому швидкість інтернету поділяється на дві підхарактеристики:

– швидкість завантаження – характеристика, що означає, з якою швидкістю абонент отримує інформацію;

– швидкість передачі – пропускна здатність вихідного трафіку.

Зазвичай значення обох цих характеристик різне: швидкість завантаження вище швидкості передачі даних. Розмір може змінюватися від 1 Мбіт/с до 500 Мбіт/с.

 

 

Типи підключення

 

Перш ніж продовжити говорити про швидкість інтернет-з’єднання, нагадаємо про те, що існує три основні типи підключення для домашнього інтернету:

 

ADSL використовує для з’єднання телефонну лінію. Пропускна спроможність низька.

Супутникове підключення використовує для обміну даними супутниковий сигнал. Швидкість з’єднання вище, ніж ADSL, але коштує дорожче.

Мобільний інтернет для передачі даних використовується мережа оператора стільникового зв’язку. Швидкість з’єднання вище, ніж для супутникового зв’язку, але, як правило, має обмеження щодо кількості отриманого та переданого трафіку.

Виділена лінія, де для підключення використовують оптоволокно на магістральній лінії, підведене від оператора до будинку абонентів. До пристрою підключається через дріт “вита пара” або Wi-Fi. Забезпечує максимальну швидкість і якість зв’язку за відносно невисокої абонплати. Не має обмежень щодо обсягу трафіку.

 

Детальніше про типи підключення ми писали у нашій статті «Домашній інтернет в Одесі. Як краще підключити».

 

Як вибирати швидкість

 

Оператори пропонують своїм клієнтам різні тарифні плани. Насамперед вартість тарифного плану залежить від швидкості з’єднання. Базові тарифи з мінімальною швидкістю найдешевші, тарифи з максимальною швидкістю найдорожчі. Який із тарифів вибрати, залежить від того, як і для яких цілей абонент користуватиметься інтернетом.

Швидкість до 30 Мбіт/с підходить для найпростіших завдань. При такому з’єднанні буде комфортно відкривати сайти, використовувати пошту та музичні стрімінгові сервіси, а також дивитися відео у низькій якості.

При швидкості від 30 до 70 Мбіт/с абонент може швидко завантажувати «важкі» файли, фільми в середній та високій якості, а також без затримок грати в онлайн-ігри. Відеозв’язок також буде без затримок та провисань.

Швидкість від 70 до 100 Мбіт/с рекомендується вибирати тим, хто підключає до домашньої мережі кілька пристроїв, оскільки трафік ділиться між ними порівну. Наприклад, якщо до мережі під’єднаються два користувачі та почнуть дивитися онлайн-контент, то середня швидкість для кожного з них становитиме 50 Мбіт/с.

 

При швидкості 200-500 Мбіт/с до мережі можна приєднати кілька комп’ютерів для онлайн ігор, а також в онлайн режимі дивитися фільми в Blu-ray-якості.

 

 

Від чого залежить швидкість інтернету

 

Швидкість підключення на кінцевому пристрої залежить не тільки від оператора. Існує безліч факторів, через які вона може бути меншою, ніж зазначена в договорі. Ось основні з них:

– кількість підключених пристроїв;

– пропускна здатність Wi-Fi-роутера, маршрутизатора чи точки доступу;

– розташування Wi-Fi-роутера.

Чим більше пристроїв під’єднано до домашньої мережі, тим нижча швидкість. При цьому варто враховувати загальне навантаження на мережу. Читання статей в інтернеті не буде значно впливати на швидкість з’єднання, а робота торрент-програм на якомусь підключеному пристрої може зайняти весь інтернет-канал.

Вибираючи домашній роутер, необхідно звернути увагу на його пропускну здатність. Якщо користувач замовив максимальний тарифний план, але придбав дешевий роутер із пропускною спроможністю не більше 100 Мбіт/с, то очікуваної швидкості інтернету він не отримає.

Крім того, невдале розташування маршрутизатора також знизить швидкість з’єднання. Бажано, щоб роутер був у прямій видимості пристрою і розташований якомога вище та ближче до нього.

 

Щоб вибрати потрібну швидкість, потрібно звертати увагу не лише на вартість тарифу, а й враховувати цілі, для яких використовуватиметься інтернет. Якщо мережа не використовуватиметься активно, то краще вибрати базовий тариф. Для повної свободи використання мережі краще вибирати тарифи з максимальною швидкістю.