Що таке цифрове телебачення

06.07.2022

З розвитком високих технологій по всьому світу почала скорочуватися кількість аналогових цифрових телеканалів. Водночас майже всі інтернет-провайдери пропонують своїм клієнтам додаткову послугу цифрового телебачення – IPTV.

 

Зазвичай абоненту пропонують на вибір кілька тарифних пакетів – від десятків до сотні ТВ-каналів у HD-якості. У цій статті ми розповімо про те, що таке IPTV і чи є в ньому потреба.

 

 

Що таке IPTV?

 

IPTV – це технологія передачі телевізійного каналу через лінії інтернет-з’єднання по IP-протоколу. Такий спосіб трансляції використовують інтернет-провайдери та оператори цифрового ТБ.

Іншими словами, телевізійні канали підключаються через ті ж дроти, що й інтернет. При цьому жодного додаткового обладнання для отримання сигналу, наприклад, антени, не потрібно. Щоб користуватися IPTV-послугою, потрібен лише високошвидкісний інтернет і пристрій відтворення.

 

 

Види цифрового IPTV

 

Передачу контенту за протоколом IP можна умовно поділити на дві категорії:

IPTV-сервіси – передають контент усередині закритої чи напівзакритої мережі. Зазвичай послугу надають інтернет-провайдери для своїх клієнтів. Користувачам доступні регіональні, національні, іноді тематичні ТВ-канали. Нерідко провайдери відкривають доступ до власних VoD-сервісів (відео на запит): користувач може відкрити спеціальну мультимедійну бібліотеку зі збереженим контентом (кіно, тв-шоу, телепередачі).

OTT-сервіси — надають ті ж послуги, що й IPTV-сервіси, але для передачі сигналу не потребують власної інфраструктури та користуються мережею інших провайдерів.

Доступ до IPTV-послуг

В залежності від контенту, що транслюється, доступ до IPTV-послуг може бути безкоштовним, платним або частково безкоштовним. Наприклад, провайдер може надати безкоштовний доступ до місцевих або національних ТВ-каналів, але для підключення додаткових телеканалів з преміальним або тематичним контентом стягуватиме додаткову плату.

 

Існує кілька типів продажу послуг IPTV: підписка, перегляд реклами, а також оплата якоїсь конкретної одиниці контенту. Користувач може купити доступ до фільму або сплатити оренду контенту. У першому випадку відео буде доступне без обмежень за часом доступу та кількості переглядів. У другому випадку доступ буде відкритий кілька днів або місяців, або контент можна буде переглянути не більше 5-10 разів.

 

 

Підключення IPTV-послуги

 

Вище згадувалося, що для перегляду IPTV, окрім доступу до високошвидкісного інтернету, потрібний пристрій відтворення. Таким пристроєм може бути телевізор із функцією Smart або IPTV-приставка.

На ринку представлено тисячі моделей розумних телевізорів. Всі вони відрізняються діагоналлю, типом екрана та наявністю додаткових функцій. Принцип роботи IPTV для них той самий — необхідно оплатити інтерактивну послугу оператора, встановити його додаток та авторизуватися. Такий самий алгоритм дій відноситься і до мобільних пристроїв (смартфонів і планшетів). Однак на «кишенькових» девайсах послуги IPTV не популярні: глядачі вважають за краще дивитися якісний контент на великих екранах.

Розумні телевізори досить швидко старіють: через 3-5 років велика та якісна матриця дисплея продовжує стабільно працювати, а розумні функції та їх апаратне забезпечення перестають отримувати оновлення виробника.

Тому експерти рекомендують купувати IPTV-приставки. Вони коштують набагато дешевше, ніж розумний телевізор і за потреби приставку можна замінити, не витрачаючись на новий телевізор.

 

 

Навіщо потрібна IPTV-приставка

 

IPTV-приставка – це аксесуар, призначений для розширення функцій телевізора. За допомогою такого пристрою навіть дуже старий телевізор отримує доступ до інтернет-сервісів.

Щоб виводити контент з інтернету на телевізор, приставку за допомогою кабелю HDMI під’єднують до екрана. Старі телевізори, які не підтримують цей інтерфейс, підключають до приставки через композитний AV-вихід.

Приставку підключають до інтернет-роутера через високошвидкісний порт Ethernet або Wi-Fi. Завдяки цьому IPTV-приставка приймає сигнал через інтернет-з’єднання, декодує інформацію та виводить її на екран телевізора.

 

 

Чи складно під’єднати IPTV-приставку

 

Пристрій можна приєднати до телевізора через роз’єм HDMI. Усі сучасні телевізори та приставки обладнані цим інтерфейсом підключення. Якщо телевізор не має роз’єм HDMI, приставку до нього підключають через композитний вихід 3,5 мм. Підключений до ТВ-приставки навіть старий кінескопний телевізор зможе показувати контент не гірше, ніж сучасний ТВ середнього класу.

 

 

Які бувають приставки

 

IPTV-приставки працюють на ОС Android та Linux. Android-девайси використовують простий і зрозумілий інтерфейс, але потребують додаткового настроювання – звук, картинка, вибір пріоритетних програм.

Linux не потребують довгого та точного настроювання. При першому підключенні пристрою достатньо авторизуватись у системі оператора. Браузер (портал), провідник та плеєр для відтворення контенту вже встановлені. Приставкою можна скористатися «з коробки».

Приставки на ОС Linux, як правило, коштують дешевше за аналогічні на ОС Android завдяки доступному програмному забезпеченню.

Також на ринку представлені Android TV-приставки. Їх вважають преміум-пристроями у цій галузі. Девайси пройшли тести Google та отримали сертифікацію. Компанія гарантує, що приставки отримуватимуть регулярні поновлення софту не менше 3–4 років.

Пристрої мають великий набір функцій та встановлених програм. Наприклад, популярні сервіси Google та доступ до магазину з офіційними програмами. Власники таких приставок можуть не лише подивитися улюблений ТВ-канал у високій якості, але й пограти у різні 3D-ігри.

 

 

Переваги IPTV

 

Підключивши IPTV, користувачі отримують можливість самостійно вибирати контент для перегляду, ставити його на паузу та перемотувати нецікаві моменти. Послуга надає глядачеві незалежність від ефірних сіток телестудій.

Крім того, завдяки інтерактивним можливостям, користувачі можуть вибирати мову озвучення контенту та мають доступ до ефірної інформації (телепрограма, відгуки).

 

Майбутнє відеоконтенту – за стрімінговими відеосервісами. Люди вважають за краще дивитися контент з інтернету. Це зручніше та дешевше, ніж супутникове або кабельне мовлення.