Інтернет крізь оптоволокно: як залишитись на зв’язку навіть у повний блекаут

25.04.2023

Вебдоступ за допомогою оптоволокна являє собою різновид високошвидкісного зв’язку, який дозволяє користувачам забезпечити мережеве з’єднання навіть під час повної відсутності електропостачання. У цій статті ми детально розберемо принципи роботи оптоволоконного інтернету, способи його підключення та можливості використання всесвітньої мережі під час повної відсутності світла.

 

Принцип дії оптоволоконного інтернету

Для забезпечення стабільного Інтернет-з’єднання під час перебоїв з електропостачанням, користувачам необхідно під’єднатися через технологію передачі даних високої швидкості оптоволоконними каналами зв’язку PON (англ. Passive optical network) — так званої технології пасивної оптичної мережі. За допомогою пасивних розподільників сигнал розбивається на менші частини, які надходять на обладнання абонентів. Особливість пасивної оптики полягає в тому, що через одне волокно можна передавати дані до різних клієнтів без додаткового активного обладнання. При цьому обладнання провайдера та клієнта знаходиться в одному місці, тому відключення електропостачання, наприклад, у сусідній будівлі, не впливає на роботу Інтернету.

 

Яке обладнання необхідне для підключення інтернету по оптоволокну

Оптичний термінал, який надається провайдером, конвертує “світловий” сигнал в електричний. Цей пристрій можна під’єднати до абонентського обладнання — роутера чи комп’ютера.

Усі пристрої провайдера (у тому числі роутери) у повсякденному вжитку функціонують від звичайної розетки 220 В, проте у випадку відключення електрики для їх роботи потрібне джерело безперебійного живлення чи генератор.

 

Особливості підключення оптоволоконного інтернету у квартирі та приватному будинку

Абоненти приватного сектору мають можливість встановити генератор, що забезпечить більш тривалу роботу абонентського обладнання. А що ж робити власникам квартир у багатоповерхових будівлях? На превеликий жаль такі абоненти змушені постійно змінювати акумулятори для джерел безперебійного живлення, кожен з яких забезпечує різний час роботи без електроенергії, щоб продовжити тривалість роботи системи.

Головною умовою для роботи всесвітньої мережі через оптоволокно є наявність побудованої мережі провайдера: у випадку прокладання окремої лінії для одного абонента послуга буде коштувати надто дорого.

 

Як надовго вистачить доступу до інтернету та чи працюватиме він в умовах повного знеструмлення

Тривалість доступу до всесвітньої мережі під час відключень електропостачання залежить від провайдера та його можливостей. На резервному живленні від генераторів і за умови своєчасної заміни акумуляторів, інтернет може працювати протягом певного часу навіть під час повного блекауту.