Безпека понад усе: як правильно захистити Google обліковий запис

03.06.2022

Напевно, у кожного з нас є обліковий запис або навіть кілька в сервісах Google. При цьому багато хто користується послугами електронної пошти Gmail. У той же час існує реальна загроза втрати доступу до особистого облікового запису.

 

Тому дуже важливо знати методи захисту всіх облікових записів Google. Так, ці способи не гарантують 100% захист від професійних хакерів. Тим не менш, від зловмисників, які зазіхають на ваш особистий фотоархів, ці методи здатні врятувати. І зробити це може навіть початківець, не вдаючись до допомоги сторонніх фахівців.

 

Пройдіть перевірку безпеки

Ця процедура допоможе підвищити загальний рівень безпеки під час використання сервісів Google. Для цього необхідно зайти в обліковий запис і перевірити наступну інформацію:

Портативні девайси, з яких останнім часом виконувався вхід до облікового запису: смартфон, планшет, ноутбук та персональний комп’ютер (ПК). У разі виявлення у списку незнайомого гаджета, видаліть його і негайно змініть колишній пароль для входу.

1. Перевірте останні дії, які відбувалися з вашого облікового запису. Якщо ви виявите підозрілі кроки, дотримуйтесь підказок Google та забезпечте обліковий запис.

2. Задавайте частіше нові паролі. На думку фахівців з безпеки, робити це варто хоча б раз на 30 днів. Надійним паролем стане поєднання складних наборів цифр та букв з додаванням верхнього регістру. При цьому в жодному разі не варто використовувати паролі, що нагадують назву пошти, що включають дату народження та прізвище, а також інші легкі набори літер.

3. Встановіть перевірку сервісів, для яких використовувалася автоматична авторизація через обліковий запис Google, а також створення резервних копій та синхронізація даних. До таких сервісів часто належать Facebook, WhatsApp, Viber, Twitter, а також інші месенджери та соцмережі. У разі чого закрийте доступ – якщо сторінку зламають, увійти до облікового запису не вдасться.

Щоб відновити доступ, додайте номер телефону та резервну пошту. Це необхідно, якщо раптом зламається ноутбук, загубиться смартфон або ви не зможете з якоїсь причини увійти до облікового запису.

 

Оновіть програмне забезпечення

“Ахіллесовою п’ятою” для різноманітних комп’ютерних вірусів та фішингових файлів є застарілі версії інтернет браузерів та додатків. Справа в тому, що щодня хакери вигадують десятки нових небезпечних програм.

При цьому кожна оновлена ​​версія програмного забезпечення підвищує рівень захисту ваших даних. Для більшості програм оновлення відбувається автоматично. Якщо ж бачите такий запит, не пошкодуйте часу на виконання цієї дії.

 

Використовуйте унікальні, надійні паролі для облікових записів

Багато хто користується декількома обліковими записами Google для особистих цілей, роботи, окремого входу для YouTube і т.д. У такому випадку слід придумати окремий пароль для кожного облікового запису. Після цього пройдіть перевірку безпеки та переконайтеся в надійності та унікальності даних, що захищають ваш обліковий запис від злому.

Ще одним способом убезпечити обліковий запис є створення запасних поштових скриньок для відновлення доступу до сервісів Google. Також можна прив’язати два або більше мобільних номерів до окремого облікового запису.

Додатково можна зробити прив’язку номерів телефону до свого паспорта – таку послугу надають всі мобільні оператори абсолютно безкоштовно. Так, якщо зловмисникам все ж таки вдасться заволодіти інформацією про дані SIM-карти, то у них ніяк не вдасться продублювати її через офіс оператора.

Видаліть непотрібні програми та розширення браузера

Використання різноманітних розширень дійсно спрощує наше життя. Проте їх використання серйозно підвищує вразливість особистої інформації кожного користувача. В особливій зоні ризику знаходяться банківські картки та інші платіжні системи.

Саме тому дуже важливо видалити з додатків та браузера всі підозрілі розширення. Не менш важливо встановлювати та користуватися лише офіційними версіями з App Store та Google Play, а також рекомендовані утиліти з інтернет-магазину вашого браузера (Chrome, Safari, Firefox, Opera тощо).

 

Не піддавайтесь на спроби шахраїв вкрасти ваші дані

Заповзятливі зловмисники можуть вдатися до наступної хитрощі: надсилати вам листи на електронну пошту або навіть телефонувати, видаючи себе за членів вашої сім’ї, друзів або офіційних осіб. У разі надходження такого роду запиту в жодному разі не варто:

— повідомляти комусь свої паролі (сам сервіс Google ніколи не запитує паролі користувачів у листах, повідомленнях чи дзвінках);

— вводити особисті чи фінансові дані на підозрілих сайтах та відповідати на підозрілі листи, повідомлення чи дзвінки з такими запитами.

— переходити за посиланнями у листах та повідомленнях від невідомих відправників, у спливаючих вікнах або на сторінках ненадійних сайтів.

Також варто уникати підозрілих електронних листів, які можуть надійти на різні поштові послуги. Для цього дотримуйтесь наступних дій:

– Перевірте справжність листа;

– Проаналізуйте заголовок повідомлення;

– У разі отримання підозрілого листа позначте його як спам або повідомте про фішинг, щоб сервіс міг блокувати подібні повідомлення в майбутньому;

– Перевірте налаштування пошти на наявність підозрілої активності.

Якщо ви використовуєте електронну пошту на ПК або ноутбуці, наведіть курсор миші на посилання, але не клацніть по ній. У лівому нижньому куті екрана перевірте веб-адресу, що спливла, і переконайтеся, що вона відповідає адресі, куди має вести посилання.

 

До того ж варто уникати небезпечних веб-сторінок. На щастя, багато офіційних програм та браузери автоматично розпізнають підозрілий контент і небажане ПЗ, попереджаючи вас про них.